Ετικέτες

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Φυτικές πηγές πρωτείνης



Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Υπάρχουν οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι που παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και λαχανικά που παρέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας.


Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο  υγιεινά σταυρανθή λαχανικά. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη που ισοδυναμεί με 2,3 γραμμάρια. Έτσι συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το προτιμούμε ωμό ή στον ατμό ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.


Κινόα

Η καλύτερη πηγή βιταμινών βρίσκεται στον αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα. Εκτός από το μεγάλο ποσοστό των πρωτεϊνών, λαμβάνουμε σίδηρο,κάλιο,Ω3 λιπαρά και αμινοξέα.Για ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτείνες συνδυάζουμε κινόα με μπρόκολο  και κουνουπίδι.

Βρώμη

Ένα πολύ δυναμωτικό δημητριακό  που μόλις 40γρ. αυτού φτάνουν για να προσλάβουμε 4,4γρ. πρωτεΐνης. Θεωρείται επίσης διουρητικό αλλά και πολύ θρεπτικό δημητριακό για το δέρμα και λείανση του.
Υπάρχουν πολλά είδη βρώμης όπως:
  • Το πλιγούρι βρώμης (στιγμιαία βρώμη).
  • Νιφάδες βρώμης.
  • Κυματιστή βρώμη (ξεφλουδισμένη).
  • Ιρλανδική /σκωτσέζικη βρώμη (κουάκερ).

Αμύγδαλα

Νόστιμα-ωφέλιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι τα αμύγδαλα! Περιέχουν 13% πρωτεΐνη καθώς επίσης βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος αλλά και στην αύξηση του πνευματικού μας επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου